OS "Djura Jaksic" Paracin

  Na osnovu tvrdjenja cuvenog putopisca i istoricara Feliksa Kanica i iz putopisa Evlije Celebije saznajemo da su gotovo svi danasnji gradovi na carigradskom vojnom putu nastali na ostacima antickih naselja.

  Po Celebiji jedno takvo naselje postojalo je na reci Crnici tzv. Parakinov brod koji je dobio ime po vlasniku Parakinu, ili Paracinu kome je posed pripadao. To se vidi iz povelje Kneza Lazara iz 1372. godine gde sa pominje Parakinov Brod (prelaz) gde je kasnije nastao grad Paracin.

  Paracin, kao grad, za vrama turskog ropstva razvijao se kao i ostali srpski gradovi, a posle Prvog srpskog ustanka postaje sresko pa zatim nahijsko srediste. Godine 1806. Paracin je zauzeo Vojvoda Petar Dobrnjac, ali konacno je postao srpski tek 1833. godine, kad su ga Turci potpuno napustili.

  Pripajanje mladoj srpskoj drzavi Paracin je proslavio jos iste 1833. godine otvaranjem svoje prve osnovne skole. Od te prve paracinske skole naslede vodi danasnja moderna i savremana skola "Djura Jaksic". Prema poznatim podacima prvi ucitelj u Paracinu bio je Radisav Dackar.

  Ubrzo se otvaraju skole u selima: Mutnici (1844), Popovcu i Donjem Vidovu (1847), u Sikirici (1849) itd. U tom periodu skole su pohadjala iskljucivo muska deca.

  U Paracinu je 1850. godine osnovana Zenska domacicka skola. Skole muska i zenska radile su odvojeno sve do 1923. godine. Pored osnovne skole u lepoj novoj zgradi otvorena je i niza gimnazija, u kojoj je 1889. godine osam profesora obrazovanih u Becu, Lajpcigu, Gracu itd. poducavalo 170 ucenika.

  Podaci o mestu i lokaciji prve skoke u Paracinu ukazuju na prostor danasnjeg hotela "Petrus", a u danasnjoj zgradi Muzicke skole i biblioteke "Vicentije Rakic" bila je smestena skola "Djura Jaksic" sve do 1972. godine kada ucenici i nastavnici prelaze u sadasnje zdanje u Ravanickoj ulici.

  Osnovna skola "Djura Jaksic" danas ima 654 ucenika rasporedjena u 28 odeljenja od cega 14 u nizim i 14 u visim razredima. Skola ima i podrucno odeljenje u Cepuru koje broji 36 ucenika. Nastavu izvodi 14 ucitelja i 23 nastavnika. U skoli radi psiholog, bibliotekar, sekretar i racunovodja.

 

[HOME] [KONTAKT]

 ^ ^ ^ VRH ^ ^ ^


Design Igor Lukic

Copyright OS " Djura Jaksic " 20.6.2002.